fbpx
Samsung i Xiaomi su jedini brendovi sa pozitivnim rezultatima na stagnirajućem evropskom tržištu pametnih telefona

Rast isporuke smartfona na evropsko tržište imaju samo Samsung i Xiaomi

Samsung i Xiaomi su jedini brendovi sa pozitivnim rezultatima koji se odnose na stagnirajuće evropsko tržište pametnih telefona. Kompanija Canalys objavila je izvještaj koji oslikava tržište smartfona u drugom kvartalu 2019. za Evropu. U izvještaju se navodi da je Samsung na vrhu liste sa 40% tržišnog udjela u regionu. To je, ujedno, i najbolji rezultat južnokorejske kompanije u posljednjih pet godina.

Canalys navodi da je Samsung u drugom tromjesečju ove godine isporučio 18,3 miliona pametnih telefona na evropski kontinent. Rast je to od 20% budući da su u istom periodu prošle godine isporučili 15,3 miliona pametnih telefona.

Zanimljivo je da su telefoni Galaxy A serije činili čak 12 miliona isporučenih uređaja ovog brenda. Upravo ova obnovljena Galaxy A serija najzaslužnija je za uspjeh i rast tržišnog udjela Samsunga s prošlogodišnjih 33,9 na 40,6%. Naročito popularni modeli su A10, A20e, A40 i A50.

Iako se nalazi na četvrtom mjestu u Evropi, kineski Xiaomi takođe bilježi uspjeh mjeren povećanjem isporuka smartfona. Naime, oni su u drugom kvartalu 2019. isporučili 4,3 miliona pametnih telefona, što je rast od 48% na godišnjem nivou. Poboljšanim rezultatima u Evropi, Xiaomi je ostvario 9,6% udjela na tržištu pametnih telefona.

Na drugom i trećem mjestu na evropskom tržištu pametnih telefona nalaze se brendovi Huawei i Apple. Visoke pozicije sačuvali su uprkos padu isporuka na godišnjem nivou, Huawei od 16, a Apple od 17%. S druge strane, Huawei ostvaruje tržišni udio od 18,8%, dok Apple vlada na 14,1% tržišta.

Komentariši

Vratite se na vrh
X