fbpx
Filmmaker Mode predviđen za jednostavno optimizovanje slike na novim televizorima poznatih brendova

Filmmaker Mode, novi način optimizacije slike na TV-u po savjetu filmadžija

Filmmaker Mode je nov i krajnje jednostavan način podešavanja i optimizovanja slike koji će se primjenjivati na televizorima nove generacije. Stvoren je zajedničkim naporima najvećih svjetskih proizvođača televizora, a na inicijativu filmskih stvaralaca nezadovoljnih dosadašnjom slabom primjenom opcija podešavanja slike.

Filmmaker Mode trebalo bi da otkloni sve dosadašnje loše izbore i loša rješenja. Mnogi korisnici nikad ne izvrše podešavanje slike na televizoru, što znači da ne izvlače makismum iz njih. Naime, moderni televizori isporučuju se sa uključenim raznim opcijama koje su prvenstveno namijenjene za prikaz u prodavnicama.

Biraju se, dakle, opcije jarkih boja, kao i uključeni različiti filteri, podešeni da na najbolji način prikažu demo snimke koji imaju za cilj da na prvi pogled privuku pažnju kupaca. Međutim, takva podešavanja „ubijaju“ preciznost prikaza i detalje koji su nekad potrebni u svakodnevnoj upotrebi televizora, navodi balkanandroid.com.

UHD Alliance ima rješenje

Proizvođači filmova i serija su posebno ogorčeni na takav stav proizvođača televizora, ali i na nezainteresovanost kupaca da nešto promijene. Za dobijanje kvalitetnih rezultata i optimalan prikaz slike potrebno je potrošiti dosta vremena, ali je neophodno i tehničko znanje korisnika. Ovako, detalji za koje se tokom snimanja i u postprodukciji potroše stotine radnih sati, budu „izbrisani“ običnim algoritmom koji procesira sliku prema nekim drugim potrebama.

Upravo iz tog razloga, UHD Alliance odlučila je da pojednostavi proces podešavanja televizora. Riječ je o grupi koju čini 40 kompanija kao što su Dolby, Panasonic, Samsung, Universal, Warner Brothers i mnoge druge.

Oni su osmislili „Filmmaker Mode“ koji će automatski, preuzimanjem metapodataka iz filma izvršiti podešavanje slike na televizoru. Drugi, takođe jednostavan način biće da to korisnik uraditi samostalno, pritiskom samo jednog dugmeta na daljinskom upravljaču.

Taster na daljinskom mijenja sve

Akcije koje će se sprovesti nakon toga su gašenje svih nepotrebnih efekata. To podrazumijeva uklanjanje efekata „omekšavanja“ pokreta, isključivanje algoritma za smanjenje šuma i izoštravanje slike, setovanje odgovarajućeg frame rate-a… To, takođe, predviđa automatsko podešavanje prikaza videa u odnosu stranica za koje je originalno predviđen. Napokon, to je i podešavanje bijele boje na široko upotrebljavani D65 standard.

Kada neke od tih opcija treba da budu uključene biće dovoljno da se ponovo pritisne samo jedno dugme na daljincu. Na primjer, kada je potrebno omekšavanje pokreta prilikom gledanja sportskih događaja, taj taster na daljinskom dobro će doći.

Komentariši

Vratite se na vrh
X