fbpx
EU se zalaže za univerzalni punjač kojim će moći da se pune svi mobilni telefoni i drugi nosivi uređaji

Parlament EU izglasao prijedlog da svi mobilni telefoni imaju isti punjač

Evropski parlament je ogromnom većinom glasao za prijedlog da svi mobilni telefoni ubuduće koriste isti punjač. Za ovu odluku glasala su 582 poslanika, 40 ih je bilo protiv, a 37 uzdržano. Evropskoj komisiji dat je rok do jula ove godine da ovu odluku implementira, prenose agencije.

Evropski parlamentarci tvrde da je ovakav prijedlog izglasan u interesu zaštite okoline i samih potrošača. Međutim, prijedlogu da iPhone i drugi uređaji koriste drugačiji punjač od postojećeg, dakle univerzalni, protivi se više tehnoloških kompanija, među kojima, naravno, i Apple.

Zalaganje za univerzalni punjač

S druge strane parlamentarci EU tvrde da bi to olakšalo život korisnicima raznih nosivih uređaja. Oni navode da bi univerzalni punjač omogućio da se skoro svi nosivi uređaji njime pune. To bi, kako ističu, znatno smanjilo i količinu elektronskog otpada u kojem završavaju stari ili zastarjeli punjači.

Univerzalni punjač ili univerzalni priključak za punjač je konektor koji se spaja na bilo koji uređaj omogućavajući mu punjenje baterije. Trenutno dostupni punjači dolaze s priključenim kablovima koji koriste različite standarde, što kompanije opet nerijetko koriste kako bi dodatno zaradile. Ako korisnik izgubi kabel ili punjač, trenutno ima dvije opcije – kupiti original koji je nerijetko skup ili kupiti zamjenski.

Novo pravilo bi tako, ako zaživi, primoralo bilo koju kompaniju koja pravi male ili elektronske uređaje srednje veličine, ukljujući i tablete, čitače, kamere i pametne satove, da prilagodi svoje proizvode tako da svi koriste isti punjač. Ako predloženi zakon bude donesen, telefoni i ostala elektronika koja se prodaje u EU, moraće imati univerzalni priključak za punjenje.

Apple se žestoko protivi

Reakcije kompanije Apple na ovakav prijedlog EU su žestoke, a podržane su i izjavama američke administracije. Razlog zbog kojeg godinama odbija prelazak na tehnologije poput USB-C priključka Apple pravda štićenjem svog softverskog i hardverskog ekosistema. Apple, naime, koristi svoj punjač – Lightning konektor za punjenje i prebacivanje podataka. Evropski parlament za sada takve odgovore tretira kao još jedan pokušaj odgađanja neminovnog.

Kakav je vaš stav o ovoj inicijativi Evropskog parlamenta? Vjerujete li da bi univerzalni punjač olakšao korišćenje različitih nosivih uređaja, sa smartfonima i pametnim satovima u prvom redu? Smatrate li da bi standardizovanje punjača uticalo na kvalitet uređaja top klase u koje spadaju Apple uređaji?

Komentariši

Vratite se na vrh
X