fbpx
Sony PlayStation 5 konzola i DualSense controller

Sony PlayStation 5 u 2020. skoro dvostruko prodavaniji od Xbox Series X

Analiza početne prodaje nove generacije konzola pokazala je da je Sony PlayStation 5 neprikosnoven u većini zemalja širom svijeta. Upravo prikupljeni podaci o prodaji u 2020. jasno pokazuju da je PS5 daleko odmakao u odnosu na Xbox Series X.

Naravno, analizirani period je tek nešto duži od jednog mjeseca, jer se nova generacija konzola pojavila na tržištu krajem novembra. Pri tome, treba uzeti u obzir i nestašicu koja je zavladala odmah nakon isteka PRE-ORDER perioda i koja još traje. PlayStation 5 i Xbox Series X konzole su na tržište isporučene u vrlo malim količinama. To je prouzrokovalo i njihovu preprodaju, ali šverceri su zaradu ostvarivali uglavnom preprodajući Sony konzole.

Kompanija za analizu tržišta GamingSmart objavila je da je krajem decembra skoro dvije trećine tržišta pripalo Sony PlayStation 5 konzoli. Ona je prodata u 4,48 miliona primjeraka, dok je Xbox Series X konzola prodata u 2,4 miliona primjeraka, prenosi b92. U skoro svih 167 analiziranih zemalja, preciznije u 155 država, Sony je ostvario bolju prodaju od kompanije Microsoft.

Doduše, ovi rezultati otkrivaju i neke druge zanimljivosti, upravo na najbogatijem tržištu svijeta, kao i na najvećem nacionalnom tržištu. Naime, u SAD je Xbox Series X konzola za manje od pola procenta prodavanija od PlayStation 5 konzole. Takođe, u Kini je konzola američkog proizvođača skoro dvostruko kupovanija od konzole japanskog brenda.

Komentariši

Vratite se na vrh
X