fbpx
PlayStation 5 konzola i scena iz God of War na ekranu televizora u dnevnoj sobi i DualSense kontroler na stoliću ispred

TOP 6 stvari koje osim gaminga podržava PlayStation 5 konzola!

PlayStation 5 konzole su trenutno u solo i raznim bundle varijantama dostupne u 3D BOX-u i to je odlična prilika da se podsjetimo za šta još sve osim gaminga možemo da ih koristimo. I odmah da naglasimo da to nisu neke beznačajne stvari. Naprotiv, ove konzole su izuzetni multifunkcionalni uređaji za širok spektar zabave, edukacije i komunikacije. Ako ste dovoljno maštoviti i kreativni, možda pronađete još neku njihovu funkciju ili ulogu.

Prema pisanju portala web-mind.rs, na PlayStation 5 konzoli možete da uradite čak 6 stvari koje prevazilaze tradicionalna gaming iskustva i otključavaju puni potencijal ove platforme. Svima je dobro poznata reputacija PS5 kao moćne gaming konzole nove generacije koja se ističe u podržavanju vrhunskih igara. Ipak, Sony ima dugu istoriju u izradi konzola koje su ujedno i impresivni sistemi za zabavu, koja datira još od ere PS2.

Nastavljajući tradiciju, PlayStation 5 je napravio novi iskorak, pomjerajući granice konzole kako bi ona postala sveobuhvatni centar zabave, pa i više od toga. Pored gaminga, PS5 nudi mnoštvo uzbudljivih funkcija koje poboljšavaju njenu svestranost. Portal web-mind.rs preporučuje da istražite koje su to cool stvari koje možete uraditi sa svojom PS5, a u nastavku slijedi njihov pregled.

1. Gledajte filmove i serije u punoj 4K rezoluciji

PlayStation Store nudi širok spektar popularnih servisa za strimovanje koje možete preuzeti na svoju PlayStation 5 konzolu. Na ovaj način ćete svoju konzolu pretvoriti u all-in-one sistem za zabavu, sve u jednom. Još ako imate i neki noviji televizor koji nudi vrhunske performanse za gaming, sav preuzeti sadržaj moći ćete da gledate u impresivnoj 4K rezoluciji. Neke od poznatih dostupnih aplikacija za streaming video zapisa uključuju Netflix, HBO Max, Disney+, Apple TV, Amazon Prime Video, YouTube, Twitch, Funimation, Peacock, Hulu, Crunchyroll, ESPN, Plex, Tubi… Određeni regioni mogu imati pristup i dodatnim servisima za strimovanje kao što je BBC iPlayer u Velikoj Britaniji.

Imajte na umu da se regionalna ograničenja i dalje primjenjuju na sadržaj kojem možete da pristupite. Na primjer, opcije na Netflixu zasnivaće se na vašoj IP adresi, a ne na lokaciji na kojoj ste registrovali svoj PlayStation Network nalog. Dakle, ako imate PSN nalog registrovan u UK, ali ste trenutno u Sjedinjenim Državama, vidjećete sadržaj prilagođen američkom Netflixu, osim ako ne koristite VPN da biste zaobišli ova ograničenja.

2. Slušajte muziku s najvećih streaming servisa putem PlayStation 5 konzole

Slično kao u filmovima i video snimcima, na svojoj PlayStation 5 konzoli možete uživati i u kristalno čistoj muzici putem različitih servisa za strimovanje. Ipak, ako želite da izbjegnete spotove, vaše opcije su trenutno ograničene na Apple Music i Spotify. Spotify omogućava da besplatno strimujete muziku, dok na Apple Music morate da se pretplatite kako bi vam obimni sadržaj te platforme bio dostupan. Opciono, možete kreirati folder sa važom muzikom na USB i puštati je direktno preko menija Music u kontrolnom centru svoje PS5 konzole. Slobodno poboljšajte svoje audio iskustvo na PS5 povezivanjem žičnih slušalica ili Bluetooth zvučnika. Na ovaj način možete praktično da koristite svoju PS5 kao muzički plejer dok nastavljate sa svakodnevnim aktivnostima.

3. Povežite se sa gaming zajednicama

Vaša PlayStation 5 konzola vam pruža sjajan način da ostanete povezani sa omiljenim gaming zajednicama. Automatski vam prikazuje strimove uživo, video preporuke i snimke ekrana drugih igrača koji uživaju u istim igrama kao i vi. Pored toga, možete čitati ili gledati najnovije vijesti u vezi sa igrama u vašoj biblioteci. Da biste pristupili informacijama o igri, označite igre u glavnom meniju i pritisnite D-pad. Nastavite da pritiskate nadole dok ne dođete do odjeljka sa video snimcima i vijestima. Takođe, možete da pomjerate i sa strane kako biste istražili više vijesti i informacija o igri.

U glavnom meniju ćete pronaći odjeljak Explore koji se nalazi odmah pored PlayStation Store-a. Ovaj odjeljak vam omogućava da pratite igre koje volite kao da su dio vaše biblioteke. Možete da dodate ili uklonite igre koje pratite tako što ćete izabrati opciju Followed Games na gornjoj desnoj stranici Explore. Pored toga, možete upravljati igrama koje pratite tako što ćete otići u Settings > Saved Data and Game/App Settings > Followed Games.

Ako želite da pratite igru koja trenutno nije u vašoj biblioteci, to možete jednostavno učiniti. Potražite igru u PlayStation Store-u, izaberite tri tačke koje se nalaze ispod njenog imena i izaberite Follow. Na ovaj način možete da budete u toku sa najnovijim vijestima i ažuriranjima za igre koje vas zanimaju, čak i ako ih još niste kupili.

4. Reprodukujte Blu-ray ili DVD

PlayStation 5 konzola s čitačem diska vam omogućava da puštate DVD i Blu-ray diskove visokog kvaliteta. Ovo proširuje njenu funkcionalnost kao sveobuhvatnog sistema zabave. Da biste koristili ovu funkciju, ubacite DVD ili Blu-ray disk u konzolu. PS5 će pročitati disk, a aplikacija za reprodukciju medija će se automatski otvoriti, omogućavajući vam dalju interakciju sa sadržajem. Ako imate ekran kompatibilan sa 4K, PS5 će odmah reprodukovati Blu-ray diskove u 4K rezoluciji. Imajte na umu da PS5 ne podržava CD-ove. Ako imate neke informacije uskladištene na CD-ovima kojima biste željeli da pristupite preko svoje PS5, morate da prenesete sadržaj na USB i koristite ga kao alternativni metod reprodukcije.

5. Surfujte internetom preko PlayStation 5 konzole

Iako zahtijeva malo zaobilazno rješenje kako biste mu pristupili, vaša PlayStation 5 konzola ima skrivenu funkciju brauzera preko koga možete surfovati internetom. Međutim, da biste ga koristili, morate prevariti konzolu. Otvorite pretraživač, a zatim se prijavite na svoj X (Twitter) nalog. Izaberite opciju da se prijavite pomoću Google-a i saznajte kako da otvorite Google veb stranicu odatle. Imajte na umu da je ovaj pretraživač prilično ograničen u pogledu funkcionalnosti i da mu nedostaje podrška za multimedijalni sadržaj. Međutim, u situacijama kada hitno morate nešto da potražite, a vaš jedini dostupni uređaj je PS5, on može poslužiti kao osnovni brauzer.

6. Razmjenjujte poruke ili razgovarajte sa prijateljima

PS5 Game Base funkcija vam omogućava da pozovete prijatelje ili im pošaljete poruku. Kreirajte party na svojoj PlayStation 5 konzoli i dodate svoje prijatelje kako biste komunicirali sa njima. Da biste pristupili ovim funkcijama, otvorite kontrolni centar na svojoj PS5 i idite na Game Base. U pop-up prozoru koji se pojavi imate opciju da kreirate novu poruku koju želite da pošaljete prijateljima ili napravite zabavu na kojoj možete da dijelite ekran i započnete glasovne pozive sa prijateljima.

Vredi napomenuti da ako vaši prijatelji imaju instaliranu PS aplikaciju na svojim telefonima, dobiće obavještenja kada im pošaljete poruku. Ovo je samo jedna od mnogih korisnih funkcija koje nudi PlayStation aplikacija, a koja poboljšava vaše cjelokupno iskustvo igranja i povezivanja sa prijateljima.

Više od obične gaming konzole

PlayStation 5 nije samo gaming konzola. Može se posmatrati kao veoma svestran računar. Iako je gaming njena primarna namjena, jedina stvar koja je izdvaja od punopravnog desktop računara je ograničeni operativni sistem. Sony je donio svjesnu odluku da zadrži jednostavni korisnički interfejs PS5 i izbjegne nepotrebnu složenost. Međutim, postoji prostor za dodavanje više funkcija kako bi se dodatno poboljšao potencijal konzole kao sveobuhvatnog sistema zabave. Ipak, PS5 već nudi mnoštvo cool i skrivenih funkcija koje doprinose ukupnoj privlačnosti ove jedinstvene platforme za gaming.

Komentariši

Vratite se na vrh
X